Wednesday, 25 December 2013

Pusat Rekreasi Lata Bayu : kutipan duit parking haram

Assalamualaikum....

artikel kat atas ni aku ambil daripada surat khabar Sinar Harian....
bagi yang malas nak besarkan mata baca artikel yang aku snap kat atas ni, biar aku cerita kat korang apa sebenarnya cerita yang ditulis oleh wartawan kat atas ni,....

ada sesapa sini pernah dengar or pernah pergi Pusat Rekreasi Lata Bayu, Baling, Kedah tak????
bagi sesapa yang tak pernah pergi, pusat rekreasi ni adalah tempat air terjun....boleh tahan best jugak la....pernah suatu ketika dulu ada 'outbreak' pasal leptospirosis (kencing tikus) kat sini....

nak dijadikan cerita, ada orang yang tak bertanggungjawab buat kutipan parking yang sepatutnya tak ada pun kutipan parking kat Lata Bayu ni....harga dari RM1 hingga RM2...memang la bagi sesetengah daripada kita RM1-RM2 tu tak banyak...tapi bayangkan la kalau 100 orang datang pada hari tu, tak ke RM100...kalau RM2 untuk satu kereta, dah RM200...perghh....senang2 je dapat duit....padahal diaorang ni bukan kemas pun tempat rekreasi ni....diaorang ni dengar kata tak tunggu kat pintu utama yang macam selalu orang buat, tapi mereka ni tolong orang cari parking dan kemudian akan meminta duit parking....

fuhh...nasib baik masa aku pergi dulu tak macam ni.....maybe sekarang dah ramai pengunjung kot...

p/s : so lepas ni, sesiapa yang nak pergi Lata Bayu, silalah berhati hati dengan diaorang ni...jangan bayar parking...kerana tiada kutipan duit parking pun kat situ....melainkan, ada tertulis dekat sign board yang pengunjung kena bayar parking =)

Friday, 20 December 2013

Mingguan Wanita

Assalamualaikum....

just nak bagitau...aku masuk Mingguan Wanita weh....dalam ruangan "Komen Orang Ramai"...tak ingat bila punya keluaran...tapi yang pasti, dalam bulan 12 ni jugak la...hee ^^


1 month of suffering

Assalamualaikum

hye readers....if you all ever wonder where I've been missing lately...only update on the news which I took from the other sources....no time to write something about what's happening to me actually.....

but today, I "nekad" wanna write something for you to read....


being a medical student is not fun at all... =( it means you need to sacrifice all your time studying and also clerking patients in the ward....stand with your feet from 8 am until 12.30 pm...if you luckily, the doctor may ask you to sit....(itupun kalau dalam klinik dia ada kerusi just for students to sit)

and lately I do part time job as waiter....(ok la tu kan)...need more money just to pay the house rent and also the fuel for my car....actually I spend more on food...hee...I eat a lot when I stressed...which means everyday la.....and 'he' said that I makin chubby macam hamster....and selalu he will call me "GEMOK"....

currently, i addicted with coconutshake and also char kuay teow at Kulim.....sampai dia nak termuntah la setiap kali aku cakap aku nak makan char kuay teow tu....and for your information, tiap-tiap hari aku akan cakap "nak makan char kuay teow"...ha, mau tak muntah dia...hahaha....


thanks my dear because treat me makan this (gambar atas)...seriously sedap and berbaloi baloi....harga lebih kurang macam makan kat restaurant biasa ja....kenapa aku cakap macam tu? sebabnya, aku makan ni kat Royal Kedah Club, Alor Star....and harga untuk makanan yang aku order tu (tak ingat apa nama makanan tu) tak sampai RM15....hanya mahal sedikit daripada restaurant biasa...tapi penuh kepuasan....daripada pergi restaurant, order chicken chop RM11, tapi tak sedap...rasa hangit semua ada.....


ok la kot aku berceloteh serba sedikit pasal life aku sekarang....by the way, rumah baru aku tak ada internet...so susah sikit nak update blog ni....memandangkan aku dah balik rumah mak bapak aku, aku tulis la entry ni...tengah malam nanti nak buat case report pulak.....esok dah nak balik Kulim....

sayonara... till we meet again in my next entry... =)




Wednesday, 18 December 2013

Snow in Vietnam?




Snow has fallen in Northern Vietnam for the first time in many years.
The snow caused a five-hour traffic jam as people drove into the mountainous provinces of Lao Cai and Ha Giang to see the wintry flurries.
The weather system responsible for the snow has also brought some unusual weather to other parts of the region.
This is normally the dry season, but torrential rain has been lashing Laos, Vietnam and southeast China.
Oudomxay in Laos reported 142mm of rain in a 24 hour period and Zhanjiang in China’s Guangdong province, reported 102mm. For Zhanjiang, this is three times the amount of rain that is expected in the entire month of December.
The torrential downpours have caused flooding in parts of the region, which has inundated people’s homes and made roads impassable.
Conditions across the region are expected to improve over the next few days. The rain will slowly edge eastwards and subside.

ye ke??? macam tak caya je saya....huhu

tapi apa2 pun, itu kekuasaan Allah SWT...it is possible for this to happen.. "kun fa ya kun"

Monday, 2 December 2013

10 things you need to give up to become a doctor



1. Your desire to be wealthy
Very few people in medicine ever become hugely wealthy, at least not in Europe. If riches are what you desire there are many many easier ways of getting that involve alot less heartache, money and stress. If you want to be a millionnaire before you’re 30, my advice would be to avoid university altogether. Most doctors are in the profession for genuinely altruistic reasons as well as the satisfaction that comes from knowing that you have the skills and knowledge to save lives and apply these every single day as a routine part of your work.

2. Your desire to change the world
Equally you must, eventually, give up on the idea of becoming some sort of medical superhero who can solve the worlds medical problems one by one. Yes doctors can do some impressive things when applying their skills to the right situation. But remember that however good your intentions, you will not be able to overcome the problems caused by poverty, war, government neglect or abuse, or coorporate profiteering at the expense of the sick. That doesn’t mean you can’t try to help people afflicted by any of these, you’ll just find that you are usually too small to make any real systemic difference.

3. Your free weekends
It starts at medical school when the work starts to pile up, and weekends are sacrificed to meet deadlines and for exam revision. Once you start working as a junior doctor, you’ll find yourself scanning each new doctors rota to work out where your on-call weekends have landed and who can swop with you so that you can still go on that holiday or get married or whatever. There will be sunny weekends when your non-medic friends will be having a barbecue whilst you sweat it out on a ward seeing yet another gastrointestinal bleed wondering why you chose this path.

4. A good nights sleep
Gone are the days where doctors would be on call for 48 or 72 hours and then do a clinic for the boss before retiring to bed. However, modern working arrangements have brought into existence the ‘week of nights’ where you work 4 or 5 and sometimes 7 night shifts in a row.

As someone who has done these I can confirm that doing nights is pretty inhumane. The talk amongst doctors doing nights together often centres around changing specialty or leaving the profession. Don’t worry, it all gets forgotten once normal daytime duties are restored.

5. Your desire to avoid feeling like a fool
You will make mistakes from time to time in this job and your mistakes will all be potentially serious ones, simply because everything you do affects your patients’ lives directly.
Furthermore, there will be times when you have to withstand an onslaught from senior doctors who feel that teaching by humiliation is the only way forward. You will feel like an idiot at times and if the thought of that frightens you you should promptly pick a different profession.

6. Your desire to always put friends and family first
As a doctor your job usually takes priority and you simply cannot shirk your responsibilities simply because you have prior engagements of a personal nature. Over the years I’ve known many difficult situations including a colleague who had to turn down a role as best man for a close friend because nobody could swop his on-call weekend with him and the hospital refused to organise a locum to cover him.

Apart from sickness or bereavement, your first priority will be to your profession. Your friends and family may find that difficult to understand at first. They’ll come round to it with time, especially once they delete your number.

7. Your desire to please everyone
Whether it’s your friends or family, as above, or your future patients you’d better get used to upsetting people from time to time. Telling your wife you need to postpone an evening engagement because you are still operating on a difficult case, or telling a patient you won’t be operating on them as they only have three months to live, are both likely to be met with upset. Each situation has it’s unique challenges and needs some communication skills, but the bottom line is that you will have times when you will have to make someone want to either hit you or cry in despair.

8. Your creativity
Not many people admit this but medicine takes people who are often very creative and turns them into workaholic, automatons who have little room left in their lives for creativity. If you want evidence for this, go to any dinner party that includes more than one doctor. Chief discussion topic will be work and medicine. That’s partly because anecdotes from doctoring are entertaining, but also because if the medics stray from this conversation topic, they will rapidly expose their banality and limited insights in other areas particularly all things creative.

Much of medicine does not allow much creativity in it’s day to day practice and the intensity of the work beats any desire for creative thinking right out of you before you even realise it’s happening.* Of course whilst accepting this fact you must fight this tendency and attempt to keep up your other interests, otherwise, I can guarantee medicine will invade everything you do.

9. Your desire to stay in one place / live close to friends and family
Want to do something competitive, like medicine? You have to realise that choosing your location is a luxury and you may have to follow your dream in a less than ideal location. Even after you graduate, having your heart set on one speciality is a sure way to geographical instability. Some people don’t mind this, but some with strong family ties or a mortgage, the need to move frequently is a pain.
I began to come to terms with this when I found that even the most obscure places have hospitals. Working in these places you’re just as likely to meet doctors who have also had to move from here from the other side of the country. It’s a great way to meet people but easy to lose touch once you move on.

10. Good health
You may not know it, but you’re joining a profession that has high rates of physical and mental illness as well as drug and alcohol misuse. Doctors are also less likely to seek help than other professions which all adds to a rather worrying picture.
Although ill health isn’t guaranteed in a medical profession you should realise the future risk now and take steps to formulate good lifestyle habits to minimise your risk factors. A good network of non-medical friends should also protect you from neglecting your own needs while you’re treating your patients.

Sunday, 1 December 2013

Siti Aishah Abdul Wahab Mangsa Hamba Di London

Assalamualaikum


Siti Aishah Abdul Wahab warga Malaysia adalah mangsa hamba di London selama 30 tahun. Misteri kehilangannya disahkan oleh kakaknya Kamar Mautum, seorang pesara guru apabila media Malaysia menyiarkan berita mengenai seorang mangsa perhambaan di London sebagai seorang warganegara Malaysia, Siti Aisyah Abdul Wahab. Kakaknya mengenal pasti bahawa individu tersebut adalah adiknya Siti Aisyah yang hilang sejak 30 tahun lalu dan tidak pernah pulang ke Malaysia. Siti Aisyah didakwa merupakan pelajar cemerang dan mendapat biasiswa Komanwel di London sebelum terpengaruh dengan fahaman Komunis yang diketuai oleh Aravindan Balakrishnan dan Chanda. Siti Aisyah bersama 3 individu wanita yang lain telah dijadikan mangsa penghambaan oleh Aravindan Balakrishnan dan Chanda selama 3 dekad.




Kronologi Kisah Siti Aishah Abdul Wahab Mangsa Hamba 30 Tahun Di London

1968: Siti Aishah Abdul Wahab merupakan pelajar cemerlang dan mendapat biasiswa Komanwel dalam bidang juru ukur bahan di London selepas tamat pengajian di Kolej Tunku Kurshiah. Siti Aisyah berlepas ke Britain pada tahun 1968 bersama tunangnya dan berhasrat untuk mencapai cita-cita untuk keluarga tetapi kemudiannya terlibat dengan kegiatan politik dan mengikuti ajaran Maoist. Aktif dalam kumpulan Mahasiswa Malaysia dikenali sebagai New Malayan Youth. Turut menyertai forum Mahasiswa Malaysia dan Singapura (MASS) pimpinan Komrad Bala.

1983: Memutuskan hubungan dengan dunia luar. Memencilkan diri bersama ahli kumpulan MASS

Oktober 2013: Polis Britain mendapat laporan mengenai 3 wanita dijadikan hamba selama 30 tahun di London. Siti Aishah adalah salah seorang daripada mangsa tersebut. Mereka dikatakan disekat kebebasan oleh dua orang ketua kumpulan Maoist, yang dikenali sebagai Aravindan Balakrishnan dan Chanda.

21 November 2013:  New Scotland Yard menyelamatkan tiga wanita di sebuah rumah di Lambeth, London.

23 November 2013: Polis Britain mengesahkan bahawa seorang wanita warga Malaysia adalah antara 3 wanita yang menjadi mangsa penghambaan.

26 November 2013: Berita mengenai Siti Aisyah disiarkan di media Malaysia.

27 November 2013: Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar mengesahkan identiti wanita yang ditahan sebagai hamba di London adalah seorang warga Malaysia, Siti Aishah Abdul Wahab. Wanita yang berusia 69 tahun itu juga tidak akan diambil tindakan oleh pihak polis mengenai aktiviti lampaunya.


Thursday, 21 November 2013

SEGMEN FOOD TRAVEL MALAYSIA BY CHEF BELALANG


SALAM BAGI YANG INGIN MENDAPATKAN MENU RINGKAS DAN MUDAH ANDA BOLEH BERKUNJUNG DI BLOG BELIAU YANG BERNAMA www.cheritahidupbelalang.blogspot.com
JIKA ANDA INGIN BERTANYA KAN SOALAN TENTANG ILMU MASAKAN INSYAALLAH BELIAU BOLEH MENOLONG

Wednesday, 20 November 2013

Kedah ambil balik Pulau Pinang

Assalamualaikum....

Ura-ura mengatakan bahawa Kedah akan mengambil semula Pulau Pinang setelah sekian lama adalah benar...


ALOR SETAR 1 Dis. – Persatuan Sejarah Malaysia Cawangan Kedah (PSMCK) hari ini mencadangkan supaya Pulau Pinang dikembalikan kepada Kedah kerana negeri tersebut pada asalnya kepunyaan Kedah.

Pengerusi PSMCK, Datuk Wan Shamsudin Mohd. Yusof berkata, cadangan itu ditimbulkan kerana Pulau Pinang adalah hak milik Kedah sebelum berlakunya perjanjian antara Sultan Kedah dan British pada 1786.

“Setelah negara kita merdeka pada 1957, Pulau Pinang yang dijajah sepatutnya dikembalikan kepada Kedah sepertimana Dinding dan Pangkor dikembalikan kepada Perak.

“Tetapi Pulau Pinang tidak dikembalikan kepada Kedah dan terus dijadikan sebuah negeri yang berasingan,” ujarnya kepada pemberita di sini hari ini.

Dalam perjanjian yang dibuat antara Sultan Kedah ketika itu, Sultan Dhiauddin Mukarram Shah dan Leftenan Gabenor Pulau Pinang, Sir George Leith Baronet pada tahun 1800, Pulau Pinang dipajak untuk menampung keperluan ekonomi pada masa itu.



Pada ketika itu, Pulau Pinang dipajak dengan harga 6,000 manakala Seberang Prai dipajak dengan harga 4,000 dan pihak British membayar wang tersebut kepada Sultan Kedah dengan menggunakan mata wang Sepanyol.

Menurut Wan Shamsudin, Pulau Pinang dan Seberang Perai disifatkan masih hak milik Kedah kerana duit pajakan masih dibayar oleh Kerajaan Pusat dengan nilai RM10,000 setiap tahun kepada kerajaan negeri Kedah pada masa ini.

“Pembayaran pajakan masih wujud sehingga kini dan ini bererti, keadaan tersebut masih wujud dan tidak salah untuk Kedah membuat tuntutan,” jelasnya.

Tambahnya, pihaknya akan mengadakan satu seminar dengan pakar-pakar sejarah untuk mengumpulkan fakta-fakta dan bukti yang berkaitan dengan sejarah Pulau Pinang yang dahulunya di bawah naungan Kesultanan Kedah.

“Kami juga akan menyerahkan bukti dan fakta tersebut kepada pihak-pihak yang bertanggungjawab dan terserah kepada mereka untuk menuntut semula Pulau Pinang atau tidak,” katanya.


SUMBER

Sunday, 10 November 2013

Gambar dan Video sekitar Majlis Akad Nikah Fizo Omar

Assalamualaikum

Semalam telah berlangsung majlis pertunangan Fizo Omar bersama pasangannya Mawar...Gambar di sekitar majlis pertunangan boleh di lihat di SINI

Pagi ini telah berlangsung majlis akad nikah Fizo Omar...di bawah adalah sebahagian daripada gambar ketika majlis itu berlangsung










Saturday, 9 November 2013

GAMBAR : Fizo Omar dan Mawar dah bertunang

Perkenalan singkat merpati dua sejoli ini telah membawa kepada majlis pertunangan mereka awal pagi ini. Selepas upacara menyarungkan cincin ke jari manis Mawar oleh ibu Fizo, Wan Hafizol bin Wan Omar atau Fizo Omar kini bergelar tunangan pengusaha muda tudung Fareeda, Mawar Abdul Karim.


Majlis pertunangan yang serba ringkas itu telah dijalankan di rumah pihak perempuan di Country Height, Kajang dengan dihadiri lebih kurang 300 tetamu terdiri daripada sanak saudara, ahli keluarga kedua pihak dan beberapa wakil media.
Keluarga Mawar menerima rombongan keluarga Fizo Omar dengan iringan 5 dulang hantaran. Manisan antara hantaran iringan melambangkan manisnya pertunangan pasangan yang sedang disirami kehangatan percintaan ini.






Hasil perbincangan yang telah dipersetujui sebelum ini, pasangan ini akan bernikah para esok hari, bersamaan 10 Nov, bertempat di kediaman pihak perempuan, Country Height Kajang.
Majlis pernikahan mereka esok boleh disaksikan secara langsung di program Nasi Lemak Kopi O di saluran TV9.
Tidak pernah menyangka gadis manis yang menghiasi “billboard” Fareeda akhirnya menjadi miliknya. Personaliti Mawar, keluhuran budi juga semangat saingnya dalam dunia perniagaan memikat hati Fizo. Inilah pakej wanita dambaan yang dicari selama ini. Walau hanya melalui perkenalan yang singkat, Fizo yakin memilih Mawar sebagai suri pelengkap kehidupannya dunia akhirat

Friday, 25 October 2013

Majlis Pernikahan Diana Amir dan suami

Assalamualaikum

seperti semua orang tau (maybe bukan semua orang) hari ni telah berlangsungnya majlis pernikahan Diana Amir bersama pasangannya Muhammad Habib Bullah di Masjid Tuanku Mizan Zainal Abidin..kat bawah ni aku nak share gambar-gambar di majlis tersebut yang aku ambil dari SINI



p/s : semoga hubungan mereka berkekalan sehingga Jannah

Bangunan 30 tingkat siap dalam 15 hari

Assalamualaikum

 

Thursday, 24 October 2013

Wanita murtad hina Islam

Assalamualaikum

ayat di bawah ni dipetik daripada wall Facebook seorang perempuan....klik SINI

"Assalamualaikum sayang-sayangku!
Makcik ingin menjemput sayang2 sekelian ke Restoran Geletek Allah yang dianjurkan oleh Parti Geletek Allah yang baru-baru ini telah dirasmikan halal oleh JAKIM. Menu spesel hari ini ialah "Allah Guling". Anak-anak sekelian dijemput menjamu selera di Restoran Geletek Allah dan sila berikan referens MHSAW dan anak boleh dapat diskaun 80% dan hadiah istimewa seperti tasbih, Al-Quran, sejadah dari Mekah, air zam zam, dan banyak lagi!
Salam sayang,
MHSAW
P.S. Hidangan menu istimewa "Allah Guling" dirasmikan dan dijamin halal oleh JAKIM."




ni kalau korang tengok dekat facebook dia di SINI


p/s : nama Islam...tapi aku pun tak pasti sama ada dia ni betul2 Islam ataupun bukan dan hanya semata mata untuk bangkitkan kemarahan orang Islam....aku rasa dia ni syok kot tengok orang-orang Islam marah2...huhu

Wednesday, 23 October 2013

Keistimewaan Garam

Assalamualaikum

Kita Disogok dgn fakta palsu... Ambik garam lbh blh kena drh tinggi (Ini protokol yahudi)

Back to cara hidup nabi... Sblm mkn nabi letak secubit grm di lidah utk elak santau dan tapis mknn yg akn di 


mkn... Sampai di tempat baru...nabi ambik grm dlu utk sesuaikan hormon tbh di tempat baru... Utk ubat 

penyakit rohani.. Air perlu di campur garam terutama sihir dan santau...knp?

Allah dh cipta grm adalah penarik toksid/asid/racun dlm darah atau tubuh dan jga penarik unsur2 negatif,


 (pengamalan Pengamal Perubatan Islam utk bersih rumh atau pagar umh perlu tabur garam di sekeliling 

umah. 

Grm jga unsur yg blh balance balik sistem tubuh kita...ini sunnah kita...

Tp garam blh jd rosak apabila dimasak atau bertindakbls dgn suhu tinggi/pns.mksdnya klu nk msk... Guna 


garam

bukit dan jgn bubuh grm ms mknn gelegak ats dapur.tutup api dan biar suhu turun dulu.baru letak 

garam...kita panggil bubuh grm atas darat mcm org arab buat... Bubuh grm masa nak mkn.

Sbb?garam ada sodium dan potassium... Tubuh perlu potassium lbh..klu pns garam hnya tinggal 


sodium.potassium rosak dlm suhu panas.sbb tu kena darah tinggi. 

Selok-eloknya di tempat makan sentiasa ada mangkuk kecil garam dan sunnah Rasulullah SAW mencalit 

secubit garam menggunakan jari kelingking kanan dn dletakkn ke lidah bhgian depan. Ianya akn mngaktifkan 

kelenjar enzim penghadaman. Wallahu'alam

Tuesday, 22 October 2013

Makanan untuk kurangkan risiko kanser payudara

Assalamualaikum

Buahan dan sayur sayuran 
Buah buahan merah (lobak, tomato) oren dan sayur – sayuran yang kaya dengan karotenoid boleh mengurangkan risiko kanser payudara sebanyak 20 peratus. Karatenoid boleh didapati dalam tomato dan lobak merah. 

Ikan & kacang 
Menurut British Medical Journal, Asid lemak Omega 3 yang ditemui dalam ikan dapat meningkatkan sistem imunisasi seseorang dan juga melancarkan peredaran darah. Ia dapat mengurangkan risiko sebanyak 14 peratus . Asid lemak ini juga boleh ditemui dalam kacang seperti mentega kacang . 

Buah beri 
Strawberi dan rasberi mengandungi kandungan asid elagik yang tinggi. Asid elagik bukan sahaja membantu mengurangkan risiko mendapat kanser payudara, tetapi juga kanser kulit, pundi kencing dan paru – paru bermasalah. 

Makanan yang mempunyai vitamin D 
Vitamin D boleh didapati daripada kacang soya, badam atau susu. Makanan ini mempunyai kandungan Vitamin D yang tinggi. 

Bijirin
Bijirin kaya dengan serat. Penyelidikan membuktikan bahawa dengan mengambil 10 gram bijirini sehari dapat mengurangkan risiko kanser payudara sebanyak 7 peratus.

Sunday, 20 October 2013

Tidur membantu untuk menyegarkan otak

Assalamualaikum

sapa yang suka tidur macam aku ni ha???? sapa la yang tak suka tidur kan kan kan.... kat sini aku nak share sikit kelebihan tidur.....hee


Like a janitor sweeping the halls after the lights go out, major changes occur in the brain during sleep to flush out waste and ward off disease, researchers said Thursday.
The research in the journal Science offers new answers to explain why people spend a third of their lives asleep and may help in treating dementia and other neurological disorders.
In lab experiments on mice, researchers observed how cellular waste was flushed out via the brain's blood vessels into the body's circulatory system and eventually the liver.
These waste products included amyloid beta, a protein that when accumulated is a driver of Alzheimer's disease.
In order to help remove the waste, cerebral spinal fluid is pumped through brain tissue.
The process is sped along during sleep because the brain's cells shrink by about 60 percent, allowing the fluid to move faster and more freely through the brain.
The whole operation takes place in what researchers call the glymphatic system, which appears to be nearly 10 times more active during sleep than while awake.
"The brain only has limited energy at its disposal," said lead author Maiken Nedergaard of the University of Rochester Medical Center.
"You can think of it like having a house party. You can either entertain the guests or clean up the house, but you can't really do both at the same time."
Co-authors of the study, which was funded by the US National Institutes of Health, came from Oregon Health and Science University and New York University.

Fakta Pelik Mengenai Bayi Diraja Putera William Dan Kate Middleton


Assalamualaikum



10 Fakta Pelik Mengenai Bayi Diraja Putera William Dan Kate Middleton | Antara fakta pelik mengenai bayi putera diraja

1) Pakar doktor wanita berkata bayi diraja ini mempunyai kaitan dengan Dracula, watak seorang putera pada abad ke-15 diilhamkan oleh novelis Bram Stroker. Pakar juga berkata bayi ini mempunyai talian darah dengan seorang Sultan yang dipercayai keturunan Nabi Muhammad.

2) Finland telah menghadiahkan William dan Kate dengan ‘Kotak Bayi’ yang diberi kepada semua ibu-ibu yang hamil di negara itu. Dalam kotak berkenaan mempunyai pakaian bayi, pad bra dan kondom.

3) Sebagai adat lama, kelahiran diraja disaksikan oleh Menteri Dalam Negeri untuk memastikan bahawa bayi berkenaan adalah waris yang sah. Berita baik untuk Kate, tradisi ini berakhir pada tahun 1936.

4) Bayi ini tidak seharusnya mempunyai nama keluarga namun jika William dan Kata mahukan nama keluarga, mereka boleh memilih diantara Mountbatten-Windsor, Wales dan Cambridge.

5) Niagara Falls, Menara CN di Toronto dan air pancut Trafalgar Square akan bertukar menjadi warna jambu atau biru bergantung kepada jantina bayi ini.

6) Para wartawan yang berkhemah di luar hospital St. Mary mula merasa bosan setelah tiga minggu menunggu bayi diraja ini. Lain pula cerita ketika Putera William dilahirkan pada tahun 1982.

Ibunya Puteri Diana menipu akhbar-akhbar dengan memberitahu mereka bahawa anaknya akan lahir pada 1 Julai. Putera William dilahirkan 10 hari lebih awal.

7) Taruhan dilakukan dari nama bayi ke warna rambut. Antara nama-nama yang popular dikalangan mereka yang bertaruh adalah Alexandra untuk bayi perempuan dan George untuk bayi lelaki.

Anda boleh menang besar jika William dan Kate memilih nama yang tidak begitu popular seperti Putera Wayne. Ia mempunyai kemungkinan 500/1.

8) Bayi ini sudah memiliki laman Wikipedia tersendiri – “Child of the Duke and Duchess of Cambridge“.

9) Bekas Perdana Menteri Australia Julia Gillard telah mengait kangaroo untuk bayi diraja ini.

10) Bintang bola sepak David Beckham mencadangkan bahawa pasangan diraja ini menamakan bayi mereka atas nama beliau. “Saya fikir mereka perlu namakan bayi itu sebagai David,” katanya dalam satu temu bual minggu ini, dan menambah: “Jikalau ia lelaki!”

Saturday, 19 October 2013

Dos and Don’ts of Shaving




The Dos
Do clean it first Make sure the surface of the underarm skin is clean to avoid infection of any kind. Use a gentle body cleanser.

Do exfoliate in advance This gets rid of dead skin cells and allows for a closer shave. Choose a mild body exfoliator or use a gentle washcloth.

Do shave in the right direction Look at the hair and determine the direction it is growing. Shave according to that direction. Hair that is removed in the opposite direction will cause germs to get into the pores, leading to inflammation and clogged pores. Not a pretty sight, not a nice feeling.

Do raise your arms up When shaving, raise your arms above your head. This helps to straighten the skin and gives you the most access for a more thorough and careful shave.

Do shave at night
 This way, you can apply your body lotion straight after and use the rest of the night for the skin to recover. Plus, you are less likely to sweat at night so this keeps the area cleaner for longer.



The Don’ts
Don’t shave when the area is dry
 This can further damage your skin and cause an even more serious case of infection. Always wet the area first or apply a shaving cream for a more gentle and effective shave.

Don’t use a blunt shaver Bad idea! Not only does it not do a great job it leaves your skin even more damaged and prickly due to your hair not being removed completely. Always use a sharp razor for a smooth, close shave. 

Don’t run the blade over the same area too much Repeated shaving of the same area is a major cause of skin irritation and razor burn. This spells damaged skin and multiple inflammations. Instead, use a shaving gel to allow for easy tracking of the shaved area.

Don’t forget to rinse your razor
 You don’t want to go over your skin with a dirty razor so rinse between each shave strokes. This removes hair that has been accumulated between blades. Shave in a bathroom so it is easier to do this.

Don’t forget the aftercare Moisturize straight after you shave to restore any lost moisture that is bound to happen when you shave as well as recreate the skin’s natural moisture barrier that you’ve just shaved off. This will reduce irritation and leave your skin super silky and smooth. 

Don’t forget to use the right deodorant When using deodorant, choose one with moisturizing ingredients to further protect your underarm skin. Things like avocado oil, hyaluronic acid and moisturizing creams can prevent damages, inflammations, and yes, even chicken skin!

Tips : mencerahkan siku dan lutut

Assalamualaikum

Warna kulit badan yang tidak rata akan kelihatan jelas pada bahagian lutut dan siku. Kebiasaannya, warna pada bahagian kepala lutut dan siku akan kelihatan lebih gelap berbanding bahagian kulit lain. Hal ini akan menyebabkan sesetengah wanita kurang keyakinan diri untuk memakai pakaian yang menyerlahkan lutut atau siku. Memang agak sukar untuk menghilangkan kehitaman pada siku dan lutut, namun tidak bermakna ia tidak akan menjadi lebih cerah. Anda dapat meratakan warna kulit hanya dengan mengikuti tips seperti di bawah: 

Menggunakan lemonBahan yang terbukti berkesan untuk meratakan warna kulit badan tidak lain tidak bukan, buah lemon. Potong lemon secara nipis, dan sapukannya pada bahagian siku dan lutut anda. Lakukan proses ini selama 30 minit dan bilas dengan menggunakan air suam. Untuk mendapatkan kesan yang lebih cepat, lakukan proses ini 2 atau 3 kali sehari. 

Menggunakan minyak zaitunWarna kulit bahagian siku dan lutut kelihatan lebih hitam berbanding kawasan lain kerana ia terdiri daripada sel-sel kulit mati lantas menyebabkan kulit menjadi kering dan kusam. Jadi, untuk mengatasi masalah ini, sapukan minyak zaitun pada siku dan lutut. Biarkan selama 15 minit dan bilas. 

Menggosok dengan spanUntuk pengelupasan sel-sel kulit mati secara halus, anda disyorkan menggunakan span khas atau 'loofah' yang mana banyak dijual di kedai yang menjual barang kosmetik. Kemudian, gosok dengan tekanan sederhana dan perlahan pada bahagian lutut dan siku tadi sehingga diyakini sel kulit mati hilang. Akhir sekali, bilas dengan air suam. 

Menggunakan pelembabSetiap kali selepas mandi, jangan lupa untuk memakai pelembab di bahagian lutut dan siku untuk kesan ekstra. Kebiasaannya, kedua-dua kawasan ini sangat kering dan memerlukan lebih banyak kelembapan untuk lebih lembut dan cerah. Lebih bagus lagi jika anda menyapukan 'body butter' setiap kali selesai mandi pada bahagian lutut dan siku. 

Gunakan tip-tip di atas dan selamat mencuba!

Tasha Shilla buat pembedahan plastik?

Assalamualaikum


17 Okt – Pelakon jelita Tasha Shilla menyangkal dakwaan yang mengatakan dia telah melakukan pembedahan plastik bagi mencantikkan hidung dan payudaranya di Bali, Indonesia.
"Saya tidak pernah melakukan sebarang pembedahan plastik keatas tubuh saya, sebaliknya bersyukur dengan apa yang dikurniakan.
"Bagi yang rapat dan pernah pegang muka saya tahu ia tidak berubah, jika nampak lain mungkin disebabkan teknik solekan semata-mata," Katanya kepada mStar.
Tambah pelakon berusia 26 tahun itu lagi, dia bersyukur dengan anggota tubuh yang dikurniakan oleh Allah S.W.T kepadanya. 




Power Bank untuk dijual

Assalamualaikum




Power Bank 2600mAh

price :-
RM60 including postage (normal price RM89 not include postage)

PM me if interested...serious buyer only...limited stock


or SMS 0195509742 (siti)


Thursday, 17 October 2013

Apabila Duit lebih penting

Assalamualaikum

"Kalau di zaman Rasulullah , aku percaya sangat bahawa sahabat adalah segalanya .. Di zaman ini , jika mereka kata , kawan lebih penting dari duit maka kenyataan itu pasti membuatkan aku tersenyum ...

Duit dulu baru kawan ... mana ada orang nak kawan dengan org tak berduit .. risau nanti duit dia abis .. kan kan ? Segelintir saja yang nak berkawan dengan orang takde duit ni.. jenis ni pon tak besar bilangannya ..

Bila kita nak berkawan dengan sesorang tu pastinya kita akan bertanya latar belakangnya terlebih dahulu .. kalau dia sekadar kerja kerja taraf rendah , sudah pastinya dia hanyalah 'kawan' biasa .. nak ajak dia g shopping , tengok wayang , atau g ke majlis majlis besar maka 'dia' bukanlah kawan yang bakal diajak .. kan ?

Tak perlu nak dinafikan ... realiti dunia sekarang ... ada duit , ada kawan .. bak kata budak tadika , no money no talk .."


#copypaste dari Ben Ashaari


p/s : betul apa yang Abg Ben cakap....orang bila tak dak duit, kawan sendiri pun tak pandang aih...bila berduit, ha...(korang bagi la pendapat korang)...dan aku tak perlu ada kawan macam tu.... =)

p/s/s : Even your own shadow leaves you in the dark....

Monday, 14 October 2013

Latar Belakang Mek Mulong

Assalamualaikum...

Mek Mulung (atau Mek Mulong) ialah salah satu daripada teater tradisional masyarakat Melayu yang sangat popular di negeri Kedah Darul AmanMalaysia. Ia telah menjadi hiburan rakyat di negeri tersebut sejak zaman dahulu lagi.

Mek Mulung merupakan satu adunan kesenian yang menggabungkan unsur-unsur lakonan, nyanyian, tarian dan muzik dalam suatu persembahan. Meskipun seimbas lalu persembahannya kelihatan begitu mudah, tetapi ia tetap mempunyai keunikan yang tinggi nilainya. Menurut satu laporan seorang pengamal kesenian Mek Mulung yang boleh dikatakan waris terakhir, terdapat himpunan sebanyak dua puluh cerita hikayat asal, namun sedikit sahaja yang dikatakan masih kekal.

Mek Mulung dikatakan berasal dari Ligor, Siam dan diperkenalkan di negeri Kedah ketika berlakunya persengketaan di antara Kedah dan Siam. Tempat ia mula-mula sekali diperkenalkan ialah di Kampung Perit, Mukim Kurung Itam, Jajahan Kuala Nerang. Seterusnya ia berkembang ke Kampung Belukar Mulung, Kampung Paya Keladi dan akhirnya di Kampung Wang Tepus, Jitra, Kedah.
Kononnya pada zaman dahulu, ada sebuah keluarga miskin yang menjadikan bidang hiburan sebagai sumber hidup. Si ayah yang bernama Pak Mohor telah membuat sejenis alat muzik yang dipanggil geduk dan memalunya dengan gaya Menora. Si ibu pula membuat gendang dan memalunya menurut cara Mak Yong. Sementara itu, anak mereka yang bernama Mek Julung membuat sejenis alat muzik yang diberi nama semborong dan memalunya di sekeliling kampung.
Pada suatu hari, ketika dalam keghairahan memalu semborongnya, Mek Julung telah tiba di tengah-tengah hutan. Di situ beliau telah bertemu dengan seorang anak raja yang bernama Cahaya Bulan. Cahaya Bulan telah dibuang negeri lantaran hasutan seorang ahli nujum yang meramalkan bahawa Cahaya Bulan akan menimbulkan malapetaka di dalam negeri.


Cahaya Bulan tertarik hati dengan persembahan Mek Julung, lalu baginda dan para pengikutnya turut sama bermain dengan menambahkan lagi alat muzik yang sedia ada. Akhirnya kumpulan ini dinamakan Mek Mulung.


Sunday, 13 October 2013

Tips : First Aid ketika kemalangan

Assalamualaikum

Selalu kan kita jumpa kemalangan kat jalan raya...tak kira la masa raya ataupun masa bukan raya.....ada kemalangan yang teruk dan ada juga kemalangan yang tak berapa nak teruk....

ini adalah gambar kemalangan yang baru tadi berlaku dekat Sungai Lalang, Kedah


aku rasa ramai lagi yang tak tau apa nak buat jika ada kemalangan kan kan kan??
 so now aku nak share serba sikit apa yang korang boleh tolong ketika kemalangan

1. Stop! You can help

Knowing just a few basics could help keep someone alive until an ambulance arrives.

2. Stay safe and keep calm

Assess the situation: what are the dangers? (These might include approaching traffic, leaking petrol, broken glass etc).
  • Make sure you stay safe: keep off the road. If you need to stop approaching cars, signal to them from the pavement.
  • If you are in a car and you come across an accident, first park safely and turn off the engine before you get out to help. Use a hazard triangle if necessary.
  • Get help from bystanders.

3. Check airway

  • If it is safe to approach the injured person, do so, but don’t move them. Learn how to open an airway Check for a response – talk to them and tap them gently.
  • If there’s no response, shout for help.
    Check the casualty's airway: put your hand on their forehead and gently tilt their head back.
  • Gently lift their chin with two fingers.
  • Check if they’re breathing by listening and feeling for breath on your cheek. See if their chest is moving up and down.
  • If they’re not breathing normally, you will need to start cardio pulmonary resuscitation. Learn how to resuscitate

4. Stop bleeding

  • boy bandaging Konnie Huq's arm©InfoSevere bleeding can cause shock so it’s important to stop the blood if you can. Learn how to deal with bleeding
  • Use a piece of clean cloth and press on the wound, raising the wound as you do so. Use a dressing if you have one.
  • If the person is in the car and you can treat them there, do so. Do not move them unnecessarily.
  • If they go into shock, loosen tight clothing and keep them warm. Lie them down and raise their legs.

5. Call 999

boy using mobile©InfoDo this as soon as you can or get someone else to do it while you deal with an injured person.You will need to tell the emergency services:
  • where you are
  • what has happened (describe the accident)
  • how many people are injured
  • whether they are breathing or bleeding.
The operator will talk you through what to do while you wait for an ambulance to arrive.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...