Friday, 25 October 2013

Majlis Pernikahan Diana Amir dan suami

Assalamualaikum

seperti semua orang tau (maybe bukan semua orang) hari ni telah berlangsungnya majlis pernikahan Diana Amir bersama pasangannya Muhammad Habib Bullah di Masjid Tuanku Mizan Zainal Abidin..kat bawah ni aku nak share gambar-gambar di majlis tersebut yang aku ambil dari SINI



p/s : semoga hubungan mereka berkekalan sehingga Jannah

Bangunan 30 tingkat siap dalam 15 hari

Assalamualaikum

 

Thursday, 24 October 2013

Wanita murtad hina Islam

Assalamualaikum

ayat di bawah ni dipetik daripada wall Facebook seorang perempuan....klik SINI

"Assalamualaikum sayang-sayangku!
Makcik ingin menjemput sayang2 sekelian ke Restoran Geletek Allah yang dianjurkan oleh Parti Geletek Allah yang baru-baru ini telah dirasmikan halal oleh JAKIM. Menu spesel hari ini ialah "Allah Guling". Anak-anak sekelian dijemput menjamu selera di Restoran Geletek Allah dan sila berikan referens MHSAW dan anak boleh dapat diskaun 80% dan hadiah istimewa seperti tasbih, Al-Quran, sejadah dari Mekah, air zam zam, dan banyak lagi!
Salam sayang,
MHSAW
P.S. Hidangan menu istimewa "Allah Guling" dirasmikan dan dijamin halal oleh JAKIM."




ni kalau korang tengok dekat facebook dia di SINI


p/s : nama Islam...tapi aku pun tak pasti sama ada dia ni betul2 Islam ataupun bukan dan hanya semata mata untuk bangkitkan kemarahan orang Islam....aku rasa dia ni syok kot tengok orang-orang Islam marah2...huhu

Wednesday, 23 October 2013

Keistimewaan Garam

Assalamualaikum

Kita Disogok dgn fakta palsu... Ambik garam lbh blh kena drh tinggi (Ini protokol yahudi)

Back to cara hidup nabi... Sblm mkn nabi letak secubit grm di lidah utk elak santau dan tapis mknn yg akn di 


mkn... Sampai di tempat baru...nabi ambik grm dlu utk sesuaikan hormon tbh di tempat baru... Utk ubat 

penyakit rohani.. Air perlu di campur garam terutama sihir dan santau...knp?

Allah dh cipta grm adalah penarik toksid/asid/racun dlm darah atau tubuh dan jga penarik unsur2 negatif,


 (pengamalan Pengamal Perubatan Islam utk bersih rumh atau pagar umh perlu tabur garam di sekeliling 

umah. 

Grm jga unsur yg blh balance balik sistem tubuh kita...ini sunnah kita...

Tp garam blh jd rosak apabila dimasak atau bertindakbls dgn suhu tinggi/pns.mksdnya klu nk msk... Guna 


garam

bukit dan jgn bubuh grm ms mknn gelegak ats dapur.tutup api dan biar suhu turun dulu.baru letak 

garam...kita panggil bubuh grm atas darat mcm org arab buat... Bubuh grm masa nak mkn.

Sbb?garam ada sodium dan potassium... Tubuh perlu potassium lbh..klu pns garam hnya tinggal 


sodium.potassium rosak dlm suhu panas.sbb tu kena darah tinggi. 

Selok-eloknya di tempat makan sentiasa ada mangkuk kecil garam dan sunnah Rasulullah SAW mencalit 

secubit garam menggunakan jari kelingking kanan dn dletakkn ke lidah bhgian depan. Ianya akn mngaktifkan 

kelenjar enzim penghadaman. Wallahu'alam

Tuesday, 22 October 2013

Makanan untuk kurangkan risiko kanser payudara

Assalamualaikum

Buahan dan sayur sayuran 
Buah buahan merah (lobak, tomato) oren dan sayur – sayuran yang kaya dengan karotenoid boleh mengurangkan risiko kanser payudara sebanyak 20 peratus. Karatenoid boleh didapati dalam tomato dan lobak merah. 

Ikan & kacang 
Menurut British Medical Journal, Asid lemak Omega 3 yang ditemui dalam ikan dapat meningkatkan sistem imunisasi seseorang dan juga melancarkan peredaran darah. Ia dapat mengurangkan risiko sebanyak 14 peratus . Asid lemak ini juga boleh ditemui dalam kacang seperti mentega kacang . 

Buah beri 
Strawberi dan rasberi mengandungi kandungan asid elagik yang tinggi. Asid elagik bukan sahaja membantu mengurangkan risiko mendapat kanser payudara, tetapi juga kanser kulit, pundi kencing dan paru – paru bermasalah. 

Makanan yang mempunyai vitamin D 
Vitamin D boleh didapati daripada kacang soya, badam atau susu. Makanan ini mempunyai kandungan Vitamin D yang tinggi. 

Bijirin
Bijirin kaya dengan serat. Penyelidikan membuktikan bahawa dengan mengambil 10 gram bijirini sehari dapat mengurangkan risiko kanser payudara sebanyak 7 peratus.

Sunday, 20 October 2013

Tidur membantu untuk menyegarkan otak

Assalamualaikum

sapa yang suka tidur macam aku ni ha???? sapa la yang tak suka tidur kan kan kan.... kat sini aku nak share sikit kelebihan tidur.....hee


Like a janitor sweeping the halls after the lights go out, major changes occur in the brain during sleep to flush out waste and ward off disease, researchers said Thursday.
The research in the journal Science offers new answers to explain why people spend a third of their lives asleep and may help in treating dementia and other neurological disorders.
In lab experiments on mice, researchers observed how cellular waste was flushed out via the brain's blood vessels into the body's circulatory system and eventually the liver.
These waste products included amyloid beta, a protein that when accumulated is a driver of Alzheimer's disease.
In order to help remove the waste, cerebral spinal fluid is pumped through brain tissue.
The process is sped along during sleep because the brain's cells shrink by about 60 percent, allowing the fluid to move faster and more freely through the brain.
The whole operation takes place in what researchers call the glymphatic system, which appears to be nearly 10 times more active during sleep than while awake.
"The brain only has limited energy at its disposal," said lead author Maiken Nedergaard of the University of Rochester Medical Center.
"You can think of it like having a house party. You can either entertain the guests or clean up the house, but you can't really do both at the same time."
Co-authors of the study, which was funded by the US National Institutes of Health, came from Oregon Health and Science University and New York University.

Fakta Pelik Mengenai Bayi Diraja Putera William Dan Kate Middleton


Assalamualaikum



10 Fakta Pelik Mengenai Bayi Diraja Putera William Dan Kate Middleton | Antara fakta pelik mengenai bayi putera diraja

1) Pakar doktor wanita berkata bayi diraja ini mempunyai kaitan dengan Dracula, watak seorang putera pada abad ke-15 diilhamkan oleh novelis Bram Stroker. Pakar juga berkata bayi ini mempunyai talian darah dengan seorang Sultan yang dipercayai keturunan Nabi Muhammad.

2) Finland telah menghadiahkan William dan Kate dengan ‘Kotak Bayi’ yang diberi kepada semua ibu-ibu yang hamil di negara itu. Dalam kotak berkenaan mempunyai pakaian bayi, pad bra dan kondom.

3) Sebagai adat lama, kelahiran diraja disaksikan oleh Menteri Dalam Negeri untuk memastikan bahawa bayi berkenaan adalah waris yang sah. Berita baik untuk Kate, tradisi ini berakhir pada tahun 1936.

4) Bayi ini tidak seharusnya mempunyai nama keluarga namun jika William dan Kata mahukan nama keluarga, mereka boleh memilih diantara Mountbatten-Windsor, Wales dan Cambridge.

5) Niagara Falls, Menara CN di Toronto dan air pancut Trafalgar Square akan bertukar menjadi warna jambu atau biru bergantung kepada jantina bayi ini.

6) Para wartawan yang berkhemah di luar hospital St. Mary mula merasa bosan setelah tiga minggu menunggu bayi diraja ini. Lain pula cerita ketika Putera William dilahirkan pada tahun 1982.

Ibunya Puteri Diana menipu akhbar-akhbar dengan memberitahu mereka bahawa anaknya akan lahir pada 1 Julai. Putera William dilahirkan 10 hari lebih awal.

7) Taruhan dilakukan dari nama bayi ke warna rambut. Antara nama-nama yang popular dikalangan mereka yang bertaruh adalah Alexandra untuk bayi perempuan dan George untuk bayi lelaki.

Anda boleh menang besar jika William dan Kate memilih nama yang tidak begitu popular seperti Putera Wayne. Ia mempunyai kemungkinan 500/1.

8) Bayi ini sudah memiliki laman Wikipedia tersendiri – “Child of the Duke and Duchess of Cambridge“.

9) Bekas Perdana Menteri Australia Julia Gillard telah mengait kangaroo untuk bayi diraja ini.

10) Bintang bola sepak David Beckham mencadangkan bahawa pasangan diraja ini menamakan bayi mereka atas nama beliau. “Saya fikir mereka perlu namakan bayi itu sebagai David,” katanya dalam satu temu bual minggu ini, dan menambah: “Jikalau ia lelaki!”

Saturday, 19 October 2013

Dos and Don’ts of Shaving




The Dos
Do clean it first Make sure the surface of the underarm skin is clean to avoid infection of any kind. Use a gentle body cleanser.

Do exfoliate in advance This gets rid of dead skin cells and allows for a closer shave. Choose a mild body exfoliator or use a gentle washcloth.

Do shave in the right direction Look at the hair and determine the direction it is growing. Shave according to that direction. Hair that is removed in the opposite direction will cause germs to get into the pores, leading to inflammation and clogged pores. Not a pretty sight, not a nice feeling.

Do raise your arms up When shaving, raise your arms above your head. This helps to straighten the skin and gives you the most access for a more thorough and careful shave.

Do shave at night
 This way, you can apply your body lotion straight after and use the rest of the night for the skin to recover. Plus, you are less likely to sweat at night so this keeps the area cleaner for longer.



The Don’ts
Don’t shave when the area is dry
 This can further damage your skin and cause an even more serious case of infection. Always wet the area first or apply a shaving cream for a more gentle and effective shave.

Don’t use a blunt shaver Bad idea! Not only does it not do a great job it leaves your skin even more damaged and prickly due to your hair not being removed completely. Always use a sharp razor for a smooth, close shave. 

Don’t run the blade over the same area too much Repeated shaving of the same area is a major cause of skin irritation and razor burn. This spells damaged skin and multiple inflammations. Instead, use a shaving gel to allow for easy tracking of the shaved area.

Don’t forget to rinse your razor
 You don’t want to go over your skin with a dirty razor so rinse between each shave strokes. This removes hair that has been accumulated between blades. Shave in a bathroom so it is easier to do this.

Don’t forget the aftercare Moisturize straight after you shave to restore any lost moisture that is bound to happen when you shave as well as recreate the skin’s natural moisture barrier that you’ve just shaved off. This will reduce irritation and leave your skin super silky and smooth. 

Don’t forget to use the right deodorant When using deodorant, choose one with moisturizing ingredients to further protect your underarm skin. Things like avocado oil, hyaluronic acid and moisturizing creams can prevent damages, inflammations, and yes, even chicken skin!

Tips : mencerahkan siku dan lutut

Assalamualaikum

Warna kulit badan yang tidak rata akan kelihatan jelas pada bahagian lutut dan siku. Kebiasaannya, warna pada bahagian kepala lutut dan siku akan kelihatan lebih gelap berbanding bahagian kulit lain. Hal ini akan menyebabkan sesetengah wanita kurang keyakinan diri untuk memakai pakaian yang menyerlahkan lutut atau siku. Memang agak sukar untuk menghilangkan kehitaman pada siku dan lutut, namun tidak bermakna ia tidak akan menjadi lebih cerah. Anda dapat meratakan warna kulit hanya dengan mengikuti tips seperti di bawah: 

Menggunakan lemonBahan yang terbukti berkesan untuk meratakan warna kulit badan tidak lain tidak bukan, buah lemon. Potong lemon secara nipis, dan sapukannya pada bahagian siku dan lutut anda. Lakukan proses ini selama 30 minit dan bilas dengan menggunakan air suam. Untuk mendapatkan kesan yang lebih cepat, lakukan proses ini 2 atau 3 kali sehari. 

Menggunakan minyak zaitunWarna kulit bahagian siku dan lutut kelihatan lebih hitam berbanding kawasan lain kerana ia terdiri daripada sel-sel kulit mati lantas menyebabkan kulit menjadi kering dan kusam. Jadi, untuk mengatasi masalah ini, sapukan minyak zaitun pada siku dan lutut. Biarkan selama 15 minit dan bilas. 

Menggosok dengan spanUntuk pengelupasan sel-sel kulit mati secara halus, anda disyorkan menggunakan span khas atau 'loofah' yang mana banyak dijual di kedai yang menjual barang kosmetik. Kemudian, gosok dengan tekanan sederhana dan perlahan pada bahagian lutut dan siku tadi sehingga diyakini sel kulit mati hilang. Akhir sekali, bilas dengan air suam. 

Menggunakan pelembabSetiap kali selepas mandi, jangan lupa untuk memakai pelembab di bahagian lutut dan siku untuk kesan ekstra. Kebiasaannya, kedua-dua kawasan ini sangat kering dan memerlukan lebih banyak kelembapan untuk lebih lembut dan cerah. Lebih bagus lagi jika anda menyapukan 'body butter' setiap kali selesai mandi pada bahagian lutut dan siku. 

Gunakan tip-tip di atas dan selamat mencuba!

Tasha Shilla buat pembedahan plastik?

Assalamualaikum


17 Okt – Pelakon jelita Tasha Shilla menyangkal dakwaan yang mengatakan dia telah melakukan pembedahan plastik bagi mencantikkan hidung dan payudaranya di Bali, Indonesia.
"Saya tidak pernah melakukan sebarang pembedahan plastik keatas tubuh saya, sebaliknya bersyukur dengan apa yang dikurniakan.
"Bagi yang rapat dan pernah pegang muka saya tahu ia tidak berubah, jika nampak lain mungkin disebabkan teknik solekan semata-mata," Katanya kepada mStar.
Tambah pelakon berusia 26 tahun itu lagi, dia bersyukur dengan anggota tubuh yang dikurniakan oleh Allah S.W.T kepadanya. 




Power Bank untuk dijual

Assalamualaikum




Power Bank 2600mAh

price :-
RM60 including postage (normal price RM89 not include postage)

PM me if interested...serious buyer only...limited stock


or SMS 0195509742 (siti)


Thursday, 17 October 2013

Apabila Duit lebih penting

Assalamualaikum

"Kalau di zaman Rasulullah , aku percaya sangat bahawa sahabat adalah segalanya .. Di zaman ini , jika mereka kata , kawan lebih penting dari duit maka kenyataan itu pasti membuatkan aku tersenyum ...

Duit dulu baru kawan ... mana ada orang nak kawan dengan org tak berduit .. risau nanti duit dia abis .. kan kan ? Segelintir saja yang nak berkawan dengan orang takde duit ni.. jenis ni pon tak besar bilangannya ..

Bila kita nak berkawan dengan sesorang tu pastinya kita akan bertanya latar belakangnya terlebih dahulu .. kalau dia sekadar kerja kerja taraf rendah , sudah pastinya dia hanyalah 'kawan' biasa .. nak ajak dia g shopping , tengok wayang , atau g ke majlis majlis besar maka 'dia' bukanlah kawan yang bakal diajak .. kan ?

Tak perlu nak dinafikan ... realiti dunia sekarang ... ada duit , ada kawan .. bak kata budak tadika , no money no talk .."


#copypaste dari Ben Ashaari


p/s : betul apa yang Abg Ben cakap....orang bila tak dak duit, kawan sendiri pun tak pandang aih...bila berduit, ha...(korang bagi la pendapat korang)...dan aku tak perlu ada kawan macam tu.... =)

p/s/s : Even your own shadow leaves you in the dark....

Monday, 14 October 2013

Latar Belakang Mek Mulong

Assalamualaikum...

Mek Mulung (atau Mek Mulong) ialah salah satu daripada teater tradisional masyarakat Melayu yang sangat popular di negeri Kedah Darul AmanMalaysia. Ia telah menjadi hiburan rakyat di negeri tersebut sejak zaman dahulu lagi.

Mek Mulung merupakan satu adunan kesenian yang menggabungkan unsur-unsur lakonan, nyanyian, tarian dan muzik dalam suatu persembahan. Meskipun seimbas lalu persembahannya kelihatan begitu mudah, tetapi ia tetap mempunyai keunikan yang tinggi nilainya. Menurut satu laporan seorang pengamal kesenian Mek Mulung yang boleh dikatakan waris terakhir, terdapat himpunan sebanyak dua puluh cerita hikayat asal, namun sedikit sahaja yang dikatakan masih kekal.

Mek Mulung dikatakan berasal dari Ligor, Siam dan diperkenalkan di negeri Kedah ketika berlakunya persengketaan di antara Kedah dan Siam. Tempat ia mula-mula sekali diperkenalkan ialah di Kampung Perit, Mukim Kurung Itam, Jajahan Kuala Nerang. Seterusnya ia berkembang ke Kampung Belukar Mulung, Kampung Paya Keladi dan akhirnya di Kampung Wang Tepus, Jitra, Kedah.
Kononnya pada zaman dahulu, ada sebuah keluarga miskin yang menjadikan bidang hiburan sebagai sumber hidup. Si ayah yang bernama Pak Mohor telah membuat sejenis alat muzik yang dipanggil geduk dan memalunya dengan gaya Menora. Si ibu pula membuat gendang dan memalunya menurut cara Mak Yong. Sementara itu, anak mereka yang bernama Mek Julung membuat sejenis alat muzik yang diberi nama semborong dan memalunya di sekeliling kampung.
Pada suatu hari, ketika dalam keghairahan memalu semborongnya, Mek Julung telah tiba di tengah-tengah hutan. Di situ beliau telah bertemu dengan seorang anak raja yang bernama Cahaya Bulan. Cahaya Bulan telah dibuang negeri lantaran hasutan seorang ahli nujum yang meramalkan bahawa Cahaya Bulan akan menimbulkan malapetaka di dalam negeri.


Cahaya Bulan tertarik hati dengan persembahan Mek Julung, lalu baginda dan para pengikutnya turut sama bermain dengan menambahkan lagi alat muzik yang sedia ada. Akhirnya kumpulan ini dinamakan Mek Mulung.


Sunday, 13 October 2013

Tips : First Aid ketika kemalangan

Assalamualaikum

Selalu kan kita jumpa kemalangan kat jalan raya...tak kira la masa raya ataupun masa bukan raya.....ada kemalangan yang teruk dan ada juga kemalangan yang tak berapa nak teruk....

ini adalah gambar kemalangan yang baru tadi berlaku dekat Sungai Lalang, Kedah


aku rasa ramai lagi yang tak tau apa nak buat jika ada kemalangan kan kan kan??
 so now aku nak share serba sikit apa yang korang boleh tolong ketika kemalangan

1. Stop! You can help

Knowing just a few basics could help keep someone alive until an ambulance arrives.

2. Stay safe and keep calm

Assess the situation: what are the dangers? (These might include approaching traffic, leaking petrol, broken glass etc).
  • Make sure you stay safe: keep off the road. If you need to stop approaching cars, signal to them from the pavement.
  • If you are in a car and you come across an accident, first park safely and turn off the engine before you get out to help. Use a hazard triangle if necessary.
  • Get help from bystanders.

3. Check airway

  • If it is safe to approach the injured person, do so, but don’t move them. Learn how to open an airway Check for a response – talk to them and tap them gently.
  • If there’s no response, shout for help.
    Check the casualty's airway: put your hand on their forehead and gently tilt their head back.
  • Gently lift their chin with two fingers.
  • Check if they’re breathing by listening and feeling for breath on your cheek. See if their chest is moving up and down.
  • If they’re not breathing normally, you will need to start cardio pulmonary resuscitation. Learn how to resuscitate

4. Stop bleeding

  • boy bandaging Konnie Huq's arm©InfoSevere bleeding can cause shock so it’s important to stop the blood if you can. Learn how to deal with bleeding
  • Use a piece of clean cloth and press on the wound, raising the wound as you do so. Use a dressing if you have one.
  • If the person is in the car and you can treat them there, do so. Do not move them unnecessarily.
  • If they go into shock, loosen tight clothing and keep them warm. Lie them down and raise their legs.

5. Call 999

boy using mobile©InfoDo this as soon as you can or get someone else to do it while you deal with an injured person.You will need to tell the emergency services:
  • where you are
  • what has happened (describe the accident)
  • how many people are injured
  • whether they are breathing or bleeding.
The operator will talk you through what to do while you wait for an ambulance to arrive.


Saturday, 12 October 2013

Wawa dan Aeril mengaku mempunyai bayi lelaki

Assalamulaikum....

memang kes Wawa dan Aeril hangat diperkatakan sekarang ni....jom baca kat bawah ni penjelasan mereka mengenai bayi lelaki yang dikatakan anak mereka itu...

“Sebenarnya saya mengandung pada Disember 2012 tapi dapat tahu mengenai kehamilan itu pada Januari 2013…
Alhamdulillah…anak bayi lelaki kami telah selamat dilahirkan dan telah dinamakan sebagai Ahmad Fakharuddin Attar…Di harap dengan pengakuan ini kisah mengenai kami tidak disensasikan lagi,” katanya.
Dalam pada itu Wawa Zainal turut menjelaskan dia dan Aeril tidak bermaksud untuk berbohong tetapi segalanya dilakukan bersebab.
Tambahan lagi, katanya dia terpaksa menyembunyikan status sebenar perkahwinan mereka kerana menghormati kontrak dengan pihak pengurusannya sendiri, MIG Production.
“Kami minta maaf kerana telah berbohong selama ini…Kami berbohong kerana bersebab…Anda juga tahu pihak pengurusan akan memarahi saya jika mereka mendapat tahu saya bercinta, apatah lagi bila berkahwin…Saya buat macam ni sebab menghormati kontrak dan..ya, saya memang takut dengan David Teo,” katanya.
Selain itu, Wawa Zainal menambah buat masa ini dia ingin fokus dan memberi perhatian sepenuhnya kepada anak mereka

GA October by Emas Putih



Hadiah :
Top Referral : Cash RM50 dan 40 hadiah untuk dimenangi



Friday, 11 October 2013

Aeril Zafrel dan Wawa Zainal mengaku sudah berkahwin

Assalamualaikum...



Sekarang ini sedang berlangsung sidang media khas di Neo Damansara berkaitan isu Aeril Zafrel & Wawa Zainal yang di’katakan sudah bernikah oleh sebuah akhbar hujung minggu lalu.

Pengakuan awal dari Aeril Zafrel dan Wawa Zainal petang ini mengejutkan semua pihak kerana mereka mengakui sudah bernikah kali pertama pada 25 Februari 2012 dan kali kedua pada 5 Februari 2013.


“Ya, saya dan Wawa sudah bernikah. Kami bernikah di Taman Datuk Harun, Petaling Jaya. Jadi, status anak saya yang dihebohkan selama ini sudah terjawab,” jawab Aeril Zafrel.

Jelas Aeril Zafrel, pernikahan kali pertama dibuat tanpa didaftarkan dengan pejabat agama tetapi terpaksa melangsungkan akad nikah kali kedua sebagai menghormati permintaan keluarga perempuan sebelum ia didaftarkan secara rasmi.

Harap dengan pengakuan pasangan ini semua sudah berpuas hati.

Sumber 

Thursday, 10 October 2013

7 CPUV dari Nuffnang

Assalamualiakum


Alhamdulillah....7 CPUV sedang berlegar legar di blog www.ciksiti.com ni.....terima kasih Nuffnang kerana memahami hati ahli mu yang sangat kekeringan poket ni...huhu

traffik hari ni Vs. traffik semalam

Assalamualaikum

Ini traffik semalam untuk blog www.ciksiti.com

manakala, yang ni pulak traffik untuk hari ni....


#Alhamdulillah

Kes Kematian Pelajar Kolej KPTM Akibat Dirogol 13 Lelaki Bangla BERITA PALSU

Assalamualaikum

Hebahan yang tersebar di Twitter mengenai seorang pelajar sebuah kolej dirogol oleh 13 orang warga asing di sebuah stesen LRT hingga menyebabkan kematian adalah TIDAK BENAR.
Pihak polis tidak menerima sebarang laporan mengenai kejadian tersebut dan sebaran ini dibuat oleh individu yang tidak bertanggung jawab.
Berita palsu yang tersebar di laman Twitter :

Berikut kenyataan yang dibuat oleh PDRM :


sila klik SINI

BAHAYA : bawang

Assalamualaikum


p/s : mesti ramai kan dok buat macam ni...termasuklah aku...so lepas ni dah tau kan....jangan la dok buat macam ni lagi.....prevention is better than cure

Wednesday, 9 October 2013

Teguran untuk HIJABISTA



Teguran Dari Seorang Muslimah Khas Untuk Majalah Hijabista | Kehadapan Hijabista dan Hijabisters yang disayangi…
Saya menulis untuk melahirkan rasa risau saya dengan cara majalah anda ‘mempamerkan’ wanita berhijab. Saya amat percaya bahawa konsep ‘kesederhanaan’ haruslah diseiringkan dengan pemakaian Muslimah (termasuklah hijab) dan kesederhanaaan ini merupakan perkara yang teramatlah penting sekali.

Kesederhanaan oleh itu, perlulah diberi keutamaan dan penekanan oleh setiap wanita berhijab dan bertudung termasuklah majalah anda Tudung ini bukan berfungsi sebagai ‘ganti’ rambut yang kami tutup.

 Ianya juga bukanlah hanya sekeping kain atau berkeping-keping kain di atas kepala. Hijab datang dengan pakej lengkap, ianya merangkumi akhlak, intelek dan adab. Hijab simbol wanita beriman, kesederhanaannya dalam setiap yang dilakukan, kelembutan, kesopanan. Maruah dirinya. Kebanggaan dirinya. Majalah anda tidak langsung menampilkan ‘kesederhanaan’ yang dituntut’ Islam ini dan biarlah saya berterus terang ini ternyata salah sama sekali.

Meletakkan wanita yang hanya berhijab tetapi disolek bak patung seolah model antarabangsa dalam majalah Vogue (beznya cuma tutup rambut) adalah satu bentuk penghinaan buat kami wanita Muslim. Juga menyedihkan apabila wanita berhijab tersebut sendiri rela diperlakukan sebegitu rupa, dieksploitasi dan cuma menipu diri bahawa mereka berada di jalan yang benar dan membuatkan Tuhan mereka gembira hanya dengan menutupi rambut mereka.

Ya Allah, bagaimanalah anda boleh berfikir anda menggembirakan Allah dengan berhias dan bertabaruj sebegitu rupa sambil menayang kecantikan rupa paras dan tubuh badan anda?
Majalah anda seperti juga Vogue dan Cosmopolitan dan majalah-majalah seangkatan dengannya tiada LANGSUNG dimensi intelek mahupun spiritual didalamnya menjadikannya majalah ini kosong. Majalah anda secara tidak langsung berjaya ‘brainwash’ minda para hijabisters dengan menaikkan hawa’ nafsu mereka untuk berbelanja lebih banyak barang, lagi dan lagi.

 Hakikatnya wanita yang benar-benar beriman, seorang Muslimah sejati TIDAK perlu menayang segala aksesori kepada orang lain. Nilai wanita Islam BUKAN pada barangan tetapi keyakinan dirinya bahawa apa didalam hati mereka dan minda mereka lebih berharga dari segala gelang, kacamata hitam, kasut tinggi, tas tangan yang anda sogok di setiap muka majalah anda.

Majalah mempengaruhi pemikiran anak-anak muda yang masih mentah untuk menipu diri mereka dengan merasakan bahawa mereka akan lebih cantik dan dihormati dengan KASUT, AKSESORI dan style tudung yang merapu dan merepek.

Di dalam Quran Allah menegaskan bahawa Taqwa adalah pakaian yang terbaik. Tolonglah beritahu dan tunjukkan kepada saya dimana, di muka surat mana and tampilkan mesej ini? Malangnya tiada, tidak di satu muka pun. Ianya majalah yang menjual baragan semata, majlah berbentuk konsumer membuatkan para wanita jadi gila, menurut nafsu untuk membeli, untuk mahukan barangan material yang mungkin tidak langsung diperlukan atau mampu mereka miliki.

 Lifestyle yang anda tampilkan tidak berapa kena dengan syariat Islam. Masalahnya anda menggunakan Islam untuk menjual. Ini amat mengecewakan. Kemudian ramailah para gadis berangan untuk menjadi seperti covergirls yang telah pun anda tampilkan dengan badan yang ramping, barangan yang hebat dan muka yang gebu yang semestinya sudahpun anda photoshopkan wajahnya. Ianya palsu semata.

Saya jujurnya risau anda merosakkan nilai hijab dan wanita Islam dengan majalah ini. Yang cuma diberikan penekanan adalah kecantikan yang palsu. Saya merayu, tolonglah dengan sepenuh hati nilailah dan muhasabah majalah anda dan isi kandungannya.

Kami perlukan majalah yang menaikkan iman kami, yang menjadikan kami Muslimah yang lebih bertaqwa dan disayangi Allah. Majalah yang membantu kami mengubati penyakit-penyakit hati kami, bukan majalah yang membawa mesej apa yang penting adalah rupa anda pada LUARAN, baju apa yang anda pakai dan cara anda mengikat tudung. Walahu’alam

Ikhlas,
Muslimah yang Risau



#copypaste

Traffik Maintain 500++

Assalamualaikum...





bagi yang ingin menyewa tapak untuk beriklan ataupun ruangan entry untuk mempamerkan iklan anda, boleh la email saya di fuzz_i3@yahoo.com ataupun boleh PM saya di SINI


Harga SEWA :-

tapak iklan di sidebar = RM5/month
ruangan entry = RM10/month


Harga BELI :-

ruangan entry = RM100/selama-lamanya



#ruangan entry ini bermakna, pengiklan yang ingin mengiklankan iklan hendaklah menulis sendiri entry dan meletakkan gambar jika berkaitan untuk saya post di www.ciksiti.com...tulis dalam microsoft words dan attach dalam email ataupun masa PM

#tapak iklan di sidebar pula, anda dikehendaki membuat banner iklan yang telah saya tetapkan saiznya di bahagian sidebar sebelah kanan....dan letakkan sekali link iklan anda....dan send kepada saya dalam format HTML....

Cake in jar DISCOUNT 20%

Assalamualaikum

SEMPENA MENYAMBUT HARI RAYA AIDILADHA . CAKE IN JAR MALAYSIAN TEAM ADA

MEMBUAT PROMOSI SEHINGGA 20% UNTUK 10 JAR PELBAGAI RASA DAN WARNA BAGI MEMERIAHKAN LAGI SUASANA MEJA HIDANGAN ANDA . MAKLUMAT LANJUT BOLEH KLIK link ini https://www.facebook.com/groups/cakeinjarMY/ ataupun menghubungi saya sendiri 0195666824 . Penghantaran adalah seluruh 
Malaysia.



Bayi maut dilanggar kereta emak

Assalamualaikum

Bayi 3 Bulan Maut Dilanggar Kereta Ibu Di Terengganu | KUALA TERENGGANU 9 Okt. - Seorang bayi lelaki berusia 10 bulan maut apabila dilanggar oleh kereta yang dipandu ibunya ketika sedang mengundurkan kenderaan itu di pekarangan rumah di Kampung Bukit Besar dekat sini kira-kira pukul 7.15 pagi tadi.


Kejadian yang menyayat hati itu berlaku apabila mangsa, Muhammad Faqih Mohd. Fitri tanpa disedari dikatakan merangkak keluar dari rumah dan menuju ke belakang kereta.

Mangsa yang dikejarkan ke hospital Sultanah Nur Zahirah di sini disahkan meninggal dunia kira-kira 15 minit kemudian ketika dirawat di wad kecemasan.


p/s : lepas ni kena lebih berhati-hati la....sebelum ni da berhati-hati dah...sebab takut kucing tidur dekat belakang or bawah kereta....memang akan check belakang kereta and bawah kereta sebelum masuk kereta tu....and jangan sangka kalau dah ada alarm yang bila kita reverse tu dia bunyi dah cukup selamat...hakikatnya masih belum selamat kot...sebab hari tu pernah terjadi kat member aku...kereta dah bunyi...belakang ada pokok kelapa...entah macam mana dia tak sedar, boleh pulak terlanggar pokok kelapa yang tinggi...itu pokok kelapa, kalau bayi or kanak-kanak yang kecik tu...tak tau la macam mana kan....SO BE MORE CAREFUL la lepas ni

Rollagen Slim

Assalamualaikum

Rollagen Slim merupakan minuman gabungan bahan utama ekstrak Roselle dan kologen khusus membantu anda menurunkan kolesterol & berat badan 2-3kg dalam tempoh 1 minggu.
Penurunan berat badan adalah secara sekata TANPA kesan drastik yang menyebabkan kesan kulit menggelebeh.
*Boleh digunakan oleh wanita mahupun lelaki.
8 Kelebihan Lain Rollagen Slim:-
  1. Merampingkan tubuh anda secara sempurna bagi wanita
  2. Menurunkan tahap kolesterol dalam badan
  3. Menambah bilangan kolagen bagi mengekalkan keremajaan kulit anda
  4. Membuang toksik dalam badan
  5. Menambah anti-oksida dalam tubuh iaitu vitamin C, B1, B2 dan B16
  6. Menyingkirkan angin dalam tubuh
  7. Melawaskan sistem pencernaan yang bermasalah
  8. Menganjalkan & mengelakkan kedutan di wajah

Bahan Kandungan: Ekstrak Roselle, kolagen, Garcinia Cambogia, halia, madu, vitamin C, Dekstrosa (Dextrose), L Carnitine

CARA PENGGUNAAN: Setiap kotak mengandungi 15 sachet untuk kegunaan setengah bulan (atau seminggu untuk kesan lebih efektif). Formulasi Rollagen Slim amat sesuai diminum satu sachet setiap pagi dan satu sachet setiap malam. Bancuhan hendaklah bersama air suam (untuk lebih mudah larut) atau air kosong.

BERMINAT? SMS KE 0195509742 (SITI) ATAU BOLEH PM DI SINI

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...