VIRAL : BAHAYA BISKUT BERASAP | Cik Siti

Monday, 19 December 2016

VIRAL : BAHAYA BISKUT BERASAP

Assalamualaikum

Pernah nampak orang dok viral pasal benda ni?


Ada orang panggil dragon breath. Bila korang makan benda ni, asap akan keluar berkepul-kepul dari mulut. Bukan macam asap rokok. Asap ni keluar sebab biskut tu terlampau sejuk. Ala-ala macam dok kat oversea yang bila korang bernafas keluar asap tu.

Korang tau tak benda ni bahaya kalau pengendalian tak betul.



See, dah ada yang terkena dah.

A teenager has had her stomach removed after drinking a cocktail containing liquid nitrogen

Benda ni terlampau sejuk sampai boleh bahaya untuk kita. Bayangkan korang pegang ais. Apa yang korang rasa? Lama-lama korang akan rasa pedih semacam kan. So bayangkan benda ni 100 kali ganda sejuk daripada ais.

Benda ni memang la famous dah kat oversea. Diaorang guna liquid nitrogen ni as foof and beverage industry. TAPI, cara pengendalian diaorang ni lebih teliti dari kita RAKYAT MALAYSIA.

Bila cara pengendalian tak betul, semua nak cepat. Sebab tu la ada kes macam kat atas ni.

Benda main dengan chemical kot. Sedangkan kalau kat sekolah, bila masuk lab kimia, korang kena pakai lab coat bagai. Precautions semua ada. Ini, korang nak guna bahan kimia dalam makanan. Lagi la kena handle with care.

And sesiapa yang ada jual benda2 ni, harap boleh la terangkan kat customer korang tu apa liquid nitrogen. Sebab orang kita ni apa benda yang viral, semua nak ikut. HIPSTER katanya. Tapi kesan sampingan tak tau. Lepas kena, baru nak mencari. Baru nak tanya orang.

Apa-apa pun, berhati-hati la. Tak semua yang ikut trend and hipster tu best.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...